• Élni
  • és
  • élni hagyni

Rack Bernadett

Minősített Bikram, Vinyása és Barkan method jóga oktató (level II/III) | Társadalmi tanulmányok szakos hallgató az ELTE-n

Gyerekkorom óta mindig sportoltam valamit, hol versenyszerűen, hol csak kíváncsiságból (futás, szertorna, síelés, úszás). A nagy szerelem a lovaglás lett, több mint tíz évig lovagoltam, díjugrattam, versenyeztem két saját lovammal. Lovam lábtörése, majd altatása után azonban teljesen felhagytam a lovaglással.

Próbáltam helyettesíteni, pótolni más sporttal, tevékenységgel, de nem nagyon sikerült; bármibe kezdtem, hamar elfogyott a lendület.

2009 nem volt a legkönnyebb évem. Halasztottam az egyetemen, és egy évre Barcelonába költöztem, hogy könnyebb legyen lezárni, amit le kell, és helyretenni, amit helyre kell. Persze ott sem volt egyszerűbb, küzdöttem magammal napról napra. Egy barátnőm -, aki már akkor is lelkes BJK-s volt – egyik levelében azt ajánlotta, hogy próbáljam ki a Bikram jógát, nagyon jót tesz minden kutyabajra és macskajajra is.

Következő héten el is mentem, és beneveztem egy 10 napos próbabérletre. Mivel még nem beszéltem spanyolul, az órán egy mukkot sem értettem. Szörnyen éreztem magam, próbáltam utánozni a többieket, kevés sikerrel. Annak ellenére, hogy tükörbe is alig tudtam nézni abban az időben, nemhogy vörös fejjel a saját izzadtságtócsámban, rámcuppant ruhával próbáljak fél lábon megállni, lejártam a 10 napos bérletet. Megvettem Bikram könyvét angolul, amit gyorsan tanulmányozni is kezdtem, ha már megyek legalább fogalmam legyen arról, hogy mit is kéne csinálni. Azt javasolta a könyvében, hogy az első pár hónapban minden nap járni kell. Kihagyás nélkül. Mivel az órák után valami olyan érzésem volt, amit semmi mástól nem éreztem már egy ideje – erős, elszánt, és határozott voltam, hálát és nyugalmat éreztem -, úgy döntöttem, hogy hallgatok Bikramra és elmegyek  minden nap. Kitartóan küzdöttem a melegítőnadrágomban (az első öt hónapban vastag macinaciban, ne kérdezd, hogy miért, azóta sem értem, hogy bírtam), fejlődtem és szembe néztem önmagammal és a dolgaimmal az órákon.

Közeledett az év vége, és mielőtt hazautaztam volna, utánajártam, hogyan lehetne ezzel komolyabban foglalkozni. Így a következő évben egyéni tanrendet kértem az egyetemen, és 2010 szeptemberében kiutaztam San Diegoba, az oktatói tréningre. Fantasztikus kilenc hét volt, életem egyik legemlékezetesebb, legfurcsább kilenc hete. Nagyon sokat tanultam ez alatt az idő alatt, és hálás vagyok azért, hogy ott lehettem. Miután hazaértem a tréningről két héten belül tanítani kezdtem, heti 8-11 órát tartottam. Azóta nagyon sok minden történt, de a mai napig olyan élményt és erőt ad a Bikram jóga, hogy még mindig meg tudok lepődni egy egy óra után.

Majd alkalmam adódott Mexikóba utazni a nyári szünetben, ahol tervem szerint két hónapot tanítottam volna, majd egy hónapi nyaralás után jöttem volna haza. Az egy hónap tanításból végül három év lett. Kilenc Bikram jóga stódióban tanítottam, nagyrészt Mexikóvárosban, de több más városban is. Közben elvégeztem a Barkan method Level II teacher traininget Fort Lauderdale-ben, később Costa Ricabában a következő szintjét. 2015-ben pedig elnyertem egy ösztöndíjat New York államba, egy három hónapos Vinyasa flow teacher trainingre. A tréning után hazaköltöztem Budapestre, folytatni kezdtem tanulmányaimat az ELTE Tátk-n és visszatértem a kedvenc budapesti stúdiómba, ahol most is megtalálhattok.

Betti következő órái