De miért van olyan átkozott meleg?

Bikram szerint erre a válasz egyszerű: „Gondoljunk csak a kovács munkájára. Ha gyönyörű kardot akar készíteni egy darab fémből, az első, amit tennie kell, hogy elkezdi melegíteni. Ahogy az izzó kard formálódik a kovács keze alatt, úgy alakul át testünk felépítése és struktúrája is a felmelegített teremben. Ha melegben gyakoroljuk a hatha jógát testünk könnyedén és sérülés nélkül alakítható.”

De miért van olyan átkozott meleg?

A meleg tehát csökkenti a sérülés kockázatát és növeli a szövetek nyújthatóságát. A külső hő hatására fokozódik a keringés, nő a pulzus, ezzel növelve a gyakorlatok intenzitását. A melegben a zsírsav is jobban mobilizálható, így több zsírt égetünk. Fokozottabb az izzadás, így a méreganyagok kiválasztása is jóval hatékonyabb. A hő kezdetben arra szolgál, hogy nagyobb biztonsággal végezhessük a nyújtásokat és a csavarásokat, és elkerüljük a sérüléseket. Végül túllépve saját határainkat megtanuljuk, hogyan használjuk a tudatosságot a hajlékonyságunk növelésében és a légzésben.

A jóga belülről kifelé, a csontoktól a bőrig, a kézujjpercektől a nagylábujjakig megváltoztatja az emberi test felépítését. Ez a változás könnyebb, ha melegebb a hőmérséklet, hiszen a meleg test rugalmasabb. A hatha jóga megtisztítja az összes szervet és sejtet a méreganyagoktól, és a felszabadított méreganyagok a fokozott izzadás miatt könnyebben kiürülnek a szervezetből, és a bőr kitágult pórusain keresztül könnyebben távoznak.