Az a bizonyos ELSŐ sor

Sokan nem mernek, sokan pedig magabiztosan állnak be az első sorba jógaórán. Érthető, hiszen a tükörben figyelve magunkat könnyebb lehet az egyensúlyozás és sok hibát észrevehetünk, javíthatunk a gyakorlatainkon. De mi alapján döntsünk, hogy álljunk vagy ne álljunk előre?

Olvasd tovább …

Nyílt levél a kezdő Bikram jógázóhoz

Kedves kezdő Jógázó!

Szeretettel köszöntelek a Bikram jóga rajongók családjában. Furcsának tűnhet számodra, hogy a család szót használom, de hidd el, ha megtetszik neked a Bikram jóga, fél év múlva lehet többet leszel velünk, mint az igazi családoddal.

Olvasd tovább …

De miért van olyan átkozott meleg?

Bikram szerint erre a válasz egyszerű: „Gondoljunk csak a kovács munkájára. Ha gyönyörű kardot akar készíteni egy darab fémből, az első, amit tennie kell, hogy elkezdi melegíteni. Ahogy az izzó kard formálódik a kovács keze alatt, úgy alakul át testünk felépítése és struktúrája is a felmelegített teremben. Ha melegben gyakoroljuk a hatha jógát testünk könnyedén és sérülés nélkül alakítható.”

Olvasd tovább …

Double Trouble

Az eredeti, 90 perces Bikram jógának nagyon fontos alapja, hogy minden gyakorlatot kétszer ismétlünk meg egymás után. Hogy mi ennek az oka és miben különbözik a két sorozat?

Olvasd tovább …

Bikramról Bikramtól

1946-ban születtem Kalkuttában. Néhány évvel a születésem után azonban, egy szörnyű családi tragédia miatt – két testvérem meghalt egy Indiát végigpusztító himlőjárványban – a szüleimmel és 2 testvéremmel átköltöztünk a szomszédos Deogharba.

Olvasd tovább …

Néhány szó a jógáról

Még manapság is előfordul, hogy ha valaki a jógát említi, az emberek egy kitekeredett pózban meditáló fura figurát képzelnek el. Gyakran kapjuk meg mi, jógázók is ezt a kérdést: “És a nyakadba tudod már tenni a lábad?”

Olvasd tovább …

A jóga gyakorlásának célja

A jóga gyakorlásának célja első hallásra egyszerű lehet. Jó közérzet, egészséges test, kiegyensúlyozott lélek, rövidebben “Ép testben, ép lélek”. Ha valaki ezért iratkozott be egy jógaiskolába, megtette az első lépést, hogy életét boldogabbá tegye ezen a Földön.

Olvasd tovább …

Hatha jóga

A hatha jóga a fizikai önfegyelem, a testgyakorlás útja. Testpozitúrák (ászanák), légzőgyakorlatok (pránajáma) segítségével végső soron a szellem és a lélek megfegyelmezésének a módja.

Olvasd tovább …

A jóga eredete

A jóga eredete az ókori Indiába nyúlik vissza Kr. e. 3000 – 1800 között. Az első írásos feljegyzéseket a Kr.e. 1000 és 600 közötti időből származnak. Több kutató az ősi Rig-Védában véli felfedezni a jóga eredetét, amit Kr.e. 1200 és 1500 között írtak.

Olvasd tovább …