A csakrák

A csakra szó szanszkrit kifejezés, jelentése kerék, mely forgó mozgására utal.

A csakrák étertestünk örvénylő energiaközpontjai, melyek forgó mozgásukkal veszik fel környezetünkből az isteni kozmikus energiát.

Finomtestünkön több száz ilyen energiaörvény van, de ezek közül a 7 legjelentősebb a gerinc mentén, a test középvonalán található, melyek a léthez alapvetően hozzátartozó tudatosságszinteket tükrözik. Ezeket a gerinccsatornával párhuzamosan haladó szusumna energiacsatorna köti össze.

A felvett kozmikus energia a nádikon , energiavezetékeken keresztül terjed szét, melyek hálószerűen fonják be testünket.

A csakrákat lótuszoknak is nevezik, mert fejlődésük során éppúgy nyílnak ki a különböző tudatossági szinteteken, mint a mocsárban élő lótuszvirág.

Akárcsak a lótusznak, a csakráknak is vannak szirmai, melyek száma csakránként eltérő.

A finomtestben elhelyezkedő csakrák, áthatják a fizikai testet is, így működésük nemcsak szellemi, lelki fejlődésünket, de testi egészségünket is befolyásolják.

Ha valamelyik csakránk nem megfelelően működik vagy teljesen blokkolt, különböző testi, lelki betegségek, elváltozások alakulhatnak ki.

Csakránk működését tudatosan erősíthetjük, pl. meditációval, mely során megtisztíthatjuk csakránkat, jóga gyakorlatokkal és sokat segíthet a csakrának megfelelő szín viselése, illetve mantra ismétlése is.

A csakrák fogalma szinte teljesen összekapcsolódik a jóga bölcsességével és gyakorlataival.

A jóga célja, hogy felébressze a bennünk szunnyadó kundalinít, "kígyóerőt", mellyel a belső tudás felébredésének útjára lépünk.

A kundaliní, a kunda (gödör) és kundala (gyűrű, tekervény) szóból ered. Ezt a szunnyadó energiát egy összetekeredett kígyó jelképezi, mely a szusumna alján fekszik és csak arra vár, hogy felébresszük mély álmából.

A jógagyakorlás során ezt az összetekeredett kígyószerű energiát arra késztetjük, hogy szája felfelé forduljon és elinduljon felfelé, míg el nem éri a szahaszrárát (koronacsakra).

Mikor ez megtörténik, belépünk az Isteni Tudattal való egységbe és bekövetkezik a "megvilágosodás".

A hét fő csakránk

1. Gyökércsakra (Muládhára)
Gyökércsakra (Muládhára)

A gyökércsakra a gerincoszlop alsó végénél, a farkcsont alatt a gátnál helyezkedik el, és lefelé nyílik, ezzel nem csak a többi csakra, hanem spirituális fejlődésünk alapját is képezve.

A föld elemhez kapcsolódik és minden szilárd, világi dologhoz, így a fizikai, anyagi szükségletek központja. A bizalom és biztonság érzéseiért, fizikai erőnlétünkért és vitalitásunkért felelős. Funkciója a túlélés és a Földből jövő energiák felvétele, a földelés.

Szirmok száma: 4 (a 4 égtájat szimbolizálja)
Szín: vörös
Elem: föld
Mantra: LAM
Jógaösvény: Hatha-jóga
Érzékszerv: orr / szaglás
Mirigy: mellékvesék
Testrész: láb, lábfej, vastag-, végbél, csontok, fogak

Harmonikus működése a spirituális fejlődés mellett elősegíti a fizikai világ megértését és elfogadását. Életerőt, kitartást, kiegyensúlyozottságot, biztonságérzetet és bizalmat nyújt. Hatására megnő az élet és a természet szeretete.

Rendellenes működés vagy blokkolt gyökércsakra esetén fizikai létünk állandó harc és elégedetlenség színterévé válhat. Úgy érezhetjük, minket mindenki kihasznál, csak adunk, de ezt sosem viszonozza senki, nem találjuk a helyünket ezen a Földön. Az ebből fakadó depresszív hangulat és bizalmatlanság, uralkodó, agresszív magatartást szülhet.

Fizikai szinten emésztési- illetve súlyproblémák, aranyér, izületi betegségek léphetnek fel.

Jótékony hatású jógagyakorlatok:
 • Salabhasana (sáskaállás)
 • Dhanurasana (íjtartás)
 • Paschimottanasana (hátnyújtás)

2. Nemi csakra (Szvádhisthána)
Nemi csakra (Szvádhisthána)

A nemi, más néven szakrális csakra, körülbelül 3 cm-re a gyökércsakrától, a nemi szervek és köldök között félúton található. Ahogy elnevezése is utal rá, nemi fejlődésünk, valamint az ellenkező nemmel való kapcsolatunk helyes értelmezése a fő funkciója. Az érzelmek, a szexualitás, kreativitás, lelkesedés központja.

E csakra eleme a víz, így testünk minden folyadékkal kapcsolatos funkciói, összetevői hozzá társíthatók, mint pl. vérkeringés, folyadékürítés, nemi váladékok.

Szirmok száma: 6 (fejlődés útján bekövetkező 6 akadály szimbóluma)
Szín: narancssárga
Elem: víz
Mantra: VAM
Jógaösvény: Tantra-jóga
Érzékszerv: nyelv / ízlelés
Mirigy: nemi mirigyek (petefészek, herék)
Testrész: nemi szervek, izomrendszer

Harmonikus működése esetén fejlődik a bizalmunk és nyitottságunk emberi- és párkapcsolatainkban, érzékiségünk és szexuális életünk kiegyensúlyozottabbá válik. Megerősödik az egészséges önbizalom, a kreativitás és az alkotókedv.

Rendellenes működése az ellenkező nem teljesen elferdült megítéléséhez vezethet. Gátlások, bizalmatlanság mutatkozhat meg kapcsolatainkban, valamint a szerelemtől, elkötelezettségtől való félelem. Ebből következhet a szexuális függőség, gyakori partnerváltás, az életcélok elvesztése, kreativitásunk, életkedvünk csökkenése. Az ellenkező nemtől való túlzott félelem másik végleteként, a szexuális élet teljes kiűzése is megtörténhet életünkből.

Fizikai szinten férfiaknál potenciazavarokat, nőknél meddőséget, menstruációs panaszokat okozhat.

Jótékony hatású jógagyakorlatok:
 • Bhujangasana (kobraállás)
 • Cakrasana (kerék)
 • Surya Namaskara (Napüdvözlet)

3. Hasi csakra - Napfonat (Manipúra)
Hasi csakra - Napfonat (Manipúra)

A köldökcsakra a has közepén, a köldök mögött helyezkedik el, ezért ˝˝köldökközpontnak˝ is hívják. Fizikai egészségünk, emésztésünk szempontjából a legfontosabb energiaközpontunk. Nevezhetjük testünk kályhájának is, hiszen minél több pozitív rezgéssel bíró ételt fogyasztunk, annál több belső tűzzel, energiával fog minket feltölteni. Az erő, akarat, önbecsülés, öröm drágaköveinek városa.

Szirmok száma: 10 (a 10 prána szimbóluma)
Szín: sárga
Elem: tűz
Mantra: RAM
Érzékszerv: szem / látás
Mirigy: hasnyálmirigy
Testrész: máj, lép, emésztőrendszer

Harmonikus működése az érzelmek, az öröm megélését segíti, pozitív, élettel teli kisugárzást, jó közérzetet biztosít. Erősödik a boldogság és szabadság érzete, mely nem egy másik lénytől, hanem csak magunktól függ.

Rendellenes működésére utalhat önbizalomhiány, sikertelenségérzet, félelem, ingerültség, harag, agresszió, birtoklási vágy, féltékenység. Az érzelmek elfojtása, megélésének hiánya az emésztésünk kárára is mehet ("nem veszi be gyomrunk"), mely fizikai szinten hasmenést, székrekedést, fekélyeket okozhat.

Jótékony hatású jógagyakorlatok:
 • Trikanasana (háromszögállás)
 • Ardha Matsyendrasana (gerinccsavarás)
 • Kapalbhati (tűzlégzés)

4. Szívcsakra (Anáhata)
Szívcsakra (Anáhata)

A szívcsakra a mellkas közepén, a szív magasságában helyezkedik el. Ez a csakrarendszer középpontja, ezáltal spirituális középpontunk is, ahol egyesülnek a lentről, illetve fentről felvett energiák. A szívcsakra a szeretet székhelye, mely nem hasonlítható a nemi csakránál tapasztalt szexuálisabb, szenvedélyesebb szeretethez, melyet egy külső inger (férfi/nő) vált ki. Ez a szeretet a belső templomunkból fakad és feltétel nélkül sugárzik minden élőlény felé.

Az egészséges működés szempontjából létfontosságú a helyes légzés. Mivel a szívcsakra eleme a levegő, érthető, hogy a légzéstechnikák gyakorlása mennyire befolyásolhatja érzéseinket is.

Szirmok száma: 12 (a szív 12 tulajdonsága)
Szín: zöld
Elem: levegő
Mantra: JAM
Érzékszerv: bőr / tapintás
Mirigy: csecsemőmirigy
Testrész: szív, tüdő, karok, kezek

Harmonikus működése esetén gyönyörteli és boldogító érzéseket élhetünk át, melegséget, nyugalmat, megbízhatóságot árasztunk magunkból. Jellemző ránk a nyitottság, együttérzés, segítségnyújtás és adakozás elvárások nélkül.

Rendellenes működésnél, valamint amikor az elme és a tudat nem tiszta, könnyen kibillenhetünk ebből az idilli állapotból. Komplexusok, megszállottság, gyűlöletérzés, haragtartás, bosszúvágy alakulhat ki.

Testi szinten szív- és érrendszeri zavarok, magas vérnyomás, tüdőbetegségek, allergiák, asztma kialakulása a legjellemzőbb.

Jótékony hatású jógagyakorlatok:
 • Bhujangasana (kobrapóz)
 • Matsyasana (hal póz)
 • Légzőgyakorlatok (teljes légzés, tűzlégzés, váltott orrlyukú légzés)

5. Torokcsakra (Visuddha)
Torokcsakra (Visuddha)

A torokcsakra a nyakon, a gége előtt található. Ez a központja a hangon, rezgésen, önkifejezésen alapuló kommunikációnak, annak az összekötő erőnek, mely nélkül az élet elképzelhetetlen lenne. Alap témája a tisztánlátás, problémák és gátlások legyőzése, őszinteség, beszédkészség. A torokcsakra az a hely, ahol tudatosságunk olyan szintet ér el, hogy érzékelhetjük az éteri síkot, a finom rezgési tartományt.

Szirmok száma: 16 (a szanszkrit nyelv 16 hangja)
Szín: ragyogó kék
Elem: hangéter
Mantra: HAM
Jógaösvény: Mantra-jóga
Érzékszerv: fül / hallás
Mirigy: pajzsmirigy, mellékpajzsmirigy
Testrész: nyak, torok

Harmonikus működése mellett nagyszerű kommunikációs képesség, önkifejezés, nyelvérzék, énekművészeti hajlam tapasztalható. Bizalommal hagyatkozunk a belső hangunkra, ennek következtében lelkiismeretesek és befolyásolhatatlanok vagyunk.

Rendellenes működése esetén kommunikációbeli problémák, félelmek, komplexusok, őszintétlenség, hazudozás lép fel. A beszédünk halk vagy túl hangos, jellemző a dadogás, ill. egyéb beszédhibák.

Testi szinten megfázás, torokgyulladás, torokfájás, esetenként a beszédhang időleges elvesztése, hallás- és fülproblémák, merev nyak alakulhat ki.

Jótékony hatású jógagyakorlatok:
 • Ustrasana (teveállás)
 • Matsyasana (hal póz)
 • Némasági fogadalom (többi kommunikációs csatorna megnyitására)

6. Homlokcsakra - Harmadik szem (Ádzsná)
Homlokcsakra - Harmadik szem (Ádzsná)

A homlokcsakra az orrnyereg fölött, a homlok középpontján található. A hatodik csakra a lélek színhelye, itt érjük el az Isteni Tudathoz vezető hidat. Segítségével tudunk elmélyülni a meditációban, kapcsolatot teremteni a spirituális lényekkel valamint a magasabb ˝Én˝-nel. Ehhez a csakrához tartozik a felelősségvállalás, tudatosság, tanulás, a szellemi energia, szellemi gyógyítás, holisztikus módszerek.

Szirmok száma: 2 x 48 (Síva és Shakti szimbóluma)
Szín: indigókék
Elem: fényéter
Mantra: OM (KSHAM)
Jógaösvény: Jantra-jóga
Érzékszerv: harmadik szem, intuíció (hatodik érzék)
Mirigy: agyalapi mirigy
Testrész: szem, orr

Harmonikus működése segít a tisztánlátásban, a bölcsesség és a jó mentális képességek kialakulásában valamint abban, hogy a tudatosság magas fokára jussunk.

Rendellenes működése zavaros gondolkodást, spiritualizmussal szembeni ellenérzést, hitetlenséget, a koncentráció hiányát, feledékenységet, memóriazavarokat okozhat. Fizikai szinten állandó fejfájás, migrén, látászavarok jelentkezhetnek, de szélsőséges esetekben értelmi fogyatékosság is lehetséges.

Jótékony hatású jógagyakorlatok:
 • Sasangasana (nyúlpóz)
 • Sirsasana (fejenállás)
 • Akasi mudra (égre pillantás)

7. Koronacsakra (Szahaszrára)
Koronacsakra (Szahaszrára)

A koronacsakra, más néven fejtetőcsakra a fejtető közepén, a kutacs mögött helyezkedik el, és felfelé nyílik. ˝Brahma kapujának˝ a ˝fény forrásának˝ is nevezik, mely a Legfelsőbb Tudat elérését jelenti. Ez a csakra kapcsol minket össze isteni intelligenciánkkal, itt éljük át a megvilágosodást, a tiszta spiritualitás és egyetemesség élményét.

Szirmok száma: 1000 (a végtelenség szimbóluma)
Szín: ibolyaszíntől a fehérig
Elem: hőéter, életéter
Mantra: OM
Jógaösvény: Dzsnána-jóga, Kriya-jóga
Érzékszerv: magasabb világokkal
Mirigy: tobozmirigy
Testrész: nagyagy, agykéreg, központi idegrendszer

Harmonikus működése segít a megvilágosodás (számádhi) átélésében, az egyéni lélekkel (Átma) és a mindenhatóval (Brahma) való egyesülésben. A legmagasabb rendű tudatosság, a feltétel nélküli szeretet, az önfeláldozás és szabadság elérése.

Rendellenes működésekor jellemző lehet, hogy csak a fizikai, érzéki javakat keressük, tagadjuk a szellemi létet, erős a halálfélelmünk és az életre, mint ellenséges akadálypályára tekintünk. Célok nélkül tengődünk, nem tudjuk miért is élünk. Gyakran jár személyiségproblémákkal, skizofréniával és paranoiával. Mivel a koronacsakrához tartozó testrész az agy, illetve a központi idegrendszer, a testi tünetek és betegségek is ehhez kapcsolódnak, mint pl. Parkinson- és Alzheimer-kór.

Jótékony hatású jógagyakorlatok:
 • Vriksasana (faállás)
 • Sirsasana (fejenállás)
 • OM zengetése

^^

© BIKRAM YOGA CENTER BUDAPEST 2008 - 2017