Hatha jóga

"A jógi felajánlja a belélegzést a kilélegzésnek, a kilélegzést a belélegzésnek, amivel mindkét lélegzetet semlegesíti. Ily módon a szívből életerőt szabadít fel, és azt ellenőrzése alá vonja."

(Bhagavad Gíta)

A nyugati világban manapság a Hatha jógát leginkább egy kitűnő testedzésnek tartják, aminek segítségével egészségesebb és vonzóbb külsőre tehetünk szert. Ám a folyamatos gyakorlás során akarva-akaratlanul mindenki megtapasztalhatja magában a lelki, szellemi változásokat is.

A Hatha-jóga egy tágabb spirituális rendszer része, a fizikai test és a finom test megtisztulásán keresztül vezető út az önmegvalósításhoz. A finom test egy láthatatlan energiatest, amely energiaközpontok (csakrák) és csatornák (nádik) rendszerén keresztül szoros kapcsolatban áll a fizikai testtel. A Hatha-jóga összehangolja és harmonizálja a fizikai testet és a finom testet, feléleszti és aktivizálja a kundalinit (életenergiát), amely a gerincoszlop alsó részén szunnyad.

Az ok, amiért a nyugati társadalom csak a fizikai hatásokat tartja szem előtt az az, hogy sok ember a fizikai testével azonosítja önmagát. A hatha jóga kulcs a magasabb rendű összefüggések, a test-lélek-szellem kapcsolatának megértéséhez.

Testünkben pozitív és negatív áramok cikáznak, melyek, ha egyensúlyban vannak, egészségesek vagyunk és teli vagyunk élettel. Ha ezek az energiák kibillenek egyensúlyukból, különböző testi, lelki betegségek alakulnak ki. Keleti nyelven a pozitív energia HA, melynek jelentése Nap, a negatív THA, mely Holdat jelent. Így teljesen érthető, hogy a hatha jóga ezen pozitív és negatív energiák kiegyenlítésére, az egészség megőrzésére szolgál.

A hatha jóga egy olyan gyakorlatrendszer, amely a test és az elme leigázásán, a fölöttük való uralom megszerzésén keresztül kívánja elérni a megvilágosodást. Az a gondolat, hogy a bölcs az elme leigázásával érheti el a máskülönben elkerülhetetlen szenvedéstől való megszabadulást, az egyik legősibb elképzelés Indiában.

A Bikram jóga is a hatha jóga egyik formája.

Közös vonások

"Minél mélyebben ébred rá valaki saját, igazi mivoltára, annál nagyobb hatással van finom spirituális rezgéseivel a mindenség egészére, s annál kevésbé hat rá a jelenségvilág árama."

(Pramahansza Jogananda: Egy jógi önéletrajza)

A jóga legtöbb változatának része a koncentráció (dhárana) és a meditáció (djána) gyakorlása. Patandzsáli szerint a dhárana "a tudat egyetlen pontra való rögzítése". Az összpontosítás bármely érzékszervre vonatkozhat (például arra, hogyan áramlik át a levegő az orrlyukakon a légzés során). A koncentráció fenntartásával a jógi eljuthat a meditáció állapotáig, ahol a legbelső lénye feltárul. A meditálás gyakran jár a béke, a boldogság és az egység érzetével. A meditáció tárgya iskolánként eltérhet. Történhet a csakrákra, a szív középpontjára (anahata) a harmadik szemre (ajna), valamely istenségre, mint Krisna, vagy egy érzésre, mint például a béke. A nem dualista iskoláknál (mint az Advaita Vedanta) a meditáció tárgya lehet egy alak és tulajdonságok nélküli istenség (Nirguna Brahman). A buddhisták ehhez hasonlóan az ürességen meditálnak.

Az iskolák többségére jellemző a spirituális tanító (szanszkritül guru, tibetiül láma) megléte, aki némelyik iskolában fontosabb hittudósi, papi szerepet tölt be. A tanítvány (szádhaka, sisja vagy csela) a kezdetektől fogva a guru útmutatásait követi. A satgurukért (a valódi mesterekért, avagy spirituális mesterekért) a tanítványok rajonganak. A hagyomány szerint a mester tudását a tanítvány örökli és adja tovább. Ezt a végtelen láncolatot guruparamparának nevezik.

A jóga hagyomány részben az elsajátított gyakorlatokban részben pedig a jóga technikáit és filozófiáját ismertető szövegekben rejlik, amelyeket számos guru ír, fordít és lát el magyarázó szövegekkel. A guruk néha egy ashramot vagy szerzetesrendet alapítanak, amely idővel tanítványokkal bővül, akik a gyakorlatok mellett elsajátítják a mantrákat, a spirituális énekeket és tanulmányozzák a szent szövegeket. Az egyes elemek fontossága iskoláról iskolára változik. A különbségek oka általában az, hogy az iskolák különböző igényű, hátterű, természetű diákokkal foglalkoznak. A jóga tradíció kedvelt téma a költészet, a zene, a tánc és más művészetek számára.

^^

© BIKRAM JÓGA KÖZPONT 2008 - 2017